Campo di Fiori och flera sevärdheter i Rom

På måndagen hade vi världens oväder i Rom och planen om att besöka Vatikanstaten gick helt i stöpet. Innan vi ens var framme var vi så frusna och blöta så vi fick ändra planerna helt. Efter några timmar på en restaurang blev det uppehåll och vi kunde i varje fall se Fontana di Trevi som inte låg långt bort från hotellet.

På kvällen sprack det upp och vi fick se solen gå ner över takåsarna på Mgallery´s terrass och vi åt en riktigt romersk middag på Rinaldi. På Rinaldi hade de så fina fiskar och fin kvalité på maten. Vi tog dock pasta och risotto och husets vita. Det kändes som kyparna hade jobbat där hela sitt liv och de skämtade och gav varje bord mycket kärlek och uppmärksamhet.

Terrasen på MGallery

På tisdagen hade vi mer tur och vi hann se väldigt mycket. Det fantastiska med Rom är att du kan bara gå runt i stan och helt från ingenstans står ett historiskt mästerverk.

Vi besökte Pantheon, Piazza Navona med Fontana dei Quattro Fiumi som är statyn som ligger mitt på torget. Jag minns att vi läste om denna kända statyn av Bernini när jag studerade turism. Jag trodde att det var de fyra väderstreckens gudar, men det var de fyra flodgudarna som representerade de 4 erkända kontinenterna på den tiden.

Vi passade även på att besöka barock kyrkan Sant´Agnese in Agone. Det är egentligen en ganska grym historia om flickan Agnes som blev bortlovad till en romersk landshövdings son, men ett bevis att det alltid funnits starka kvinnor. Då hon svurit vara jungfru för evigt vägrade hon gå med på detta och som straff blev hon förd till en bordell. Där på bordellen tvingade de av henne alla sina kläder och det sägs att hennes hår mirakulöst växt och skylt henne. Slutligen dödades hon med ett svärdshugg i halsen. Hennes huvud är nu bevarat i kyrkan.

1b246b09-5ac3-48b1-a0ef-3f054a93259a
Sant´Agnese in Agone

Lunchen intog vi på det charmiga lilla torget Piazza Campo di Fiori. Där har de en liten marknad på dagarna och det säljs oljor, pasta, ostar, blommor, frukt och grönt. Jag personligen älskar de små gränderna och gatorna belägna intill torget. Precis här på samma plats var jag för fem år sedan.

Samma känsla får man om man går över floden Tibern till Trastevere. Här finner du små pittoreska gator och gränder med kullersten. Det är väldigt mysigt att bara strosa runt här. Liksom runt hela Rom så finner man många små kyrkor och torg.

Efter att ha gått nästan 1,5 mil var vi ganska nöjda. På kvällen höll vi oss runt Fontana di Trevi som låg nära hotellet då min vän skulle med ett riktigt tidigt flyg. Det var fullt med liv och rörelse på torget och alla närliggande gator och små gränder. Efter ytterligare en typisk italiensk middag med pasta och pizza var det som vi inte riktigt ville ta farväl av Rom, en stad som jag vet kommer att besöka igen.

2 kommentarer

  1. Någon dag ska vi också ta oss dit, inte bara mellanlanda på flygplatsen. Jag vill också se att det vackra du har sett, allt det där man hört om i alla böcker och sett i alla filmer, Jag vill också uppleva det där. Jätteglad att du fått göra det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s