När arkitektur möter naturen

Under den här veckan på Lanzarote lärde jag mig en hel del om Cesar Manrique som var en spansk konstnär och arkitekt uppvuxen på Lanzarote.

Cesar hade ett stort inflytande över de lokala bygg och infrastrukturen på Lanzarote. Det man ser tydligt är att det är låga byggnader alla vita med antingen blåa eller gröna detaljer. Överallt ser man även hans inflytande på gatulampor, vindspel och många sevärdheter på ön som Jardin de cactus (en liten park benägen i en gammal krater med flera hundratals olika sorters kaktus sorter), Los Jameos del Agua som är en vulkanisk grotta, el Mirador del Rio och hans två hem som numera är museum.

dscn0118.jpg_2
Jardin del cactus
dscn0119.jpg_2
Jameos del Agua

Måste säga att jag blev väldigt inspirerad hur han bevarade naturen samtidigt som han satte sin personliga prägel på det han skapade.

Hans ena hem byggde han mitt i ett hav av stelnad lava. Han lät naturen ta plats, men skapade samtidigt ett personligt och välkomnande hem.

Hans andra bostad var också imponerande fast inte lika dramatisk som det första och kanske lite mer ett hus jag själv skulle kunna tänka mig bo i.

dscn0004.jpg_2-1
Cesar Manriques hem i Haria

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s