Finsk arkitektur

timthumb-1.php
Villa Åskviken bild av Joarc

Det här när arkitektur och landskap smälter samman är verkligen vackert.

timthumb.php
Villa Åskviken bild av Joarc

Villa Åskviken är ett av projekten som är utformat och ritat av Joarc som är en finsk arkitektbyrå. Byrån startades 2006 och just nu jobbar fem arkitekter på byrån. En av mina vänner har anlitat dem för att bygga deras nya hem och det kommer att bli så fantastiskt.

timthumb-3.php
Villa Åskviken bild av Joarc
timthumb-2.php
Villa Åskviken bild av Joarc

Jag gillar när det inte finns några starka gränser för vad som är inne och ute, utan det smälter samman. Här har man gjort som en förlängning av trägolvet även på terassen ute. De stora fönster partierna gör ju att naturen blir som ett konstverk för betraktaren. Dessutom så använder de sig i stor utsträckning till sten och trä, vilket gör att det ännu lättare smälter in i miljön. De låter naturen tala och så rättar de sig efter den istället för tvärtom. Ser ni t ex att de låtit stora stenar eller om det är berg vara kvar. De har låtit huset forma sig efter marken och bevarat den som den var.

Joarc beskriver själva att det är viktigt att byggnaden skall passa in i omgivningen. ”En vacker och harmonisk arkitektur ökar människans välbefinnande”.

A_Villa Kasbukten
Villa Kasbukten bild av Joarc

Sedan har jag en förkärlek till raka och rena linjer. Den här typen av finsk arkitektur är verkligen i min smak, inga krusiduller och närhet till naturen.

Jag ser så fram emot att besöka Finland igen och träffa mina vänner, när det blir vet jag tyvärr inte. Jag har otroligt fina minnen från Finland och ett starkt band av många orsaker till detta vackra land, så jag hoppas att det blir snart.

Nu är det dags att fatta pennan här efter lite inspiration och rita lite nu när barnen har lagt sig.

Ha en god kväll allihopa!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s