Mellanmål i farten

Igår hade vi två trötta killar efter en dag i skolan och innebandy träning för den ena och fotbollsträning för den andra.

När vardagen är hektisk försöker jag förbereda en del för att göra livet lite enklare. Som att t ex ha mellanmål färdiga i frysen som bara är att ta fram och värma eller ta med när inte tiden räcker till att komma hem i mellan.

Jag blev sugen av att göra piroger efter att ha läst Systrarna M:s blogg som inspirerar. De skriver om  bra tips och  massor av goda recept. Jag brukar göra efter Anna Bergenströms recept som finns i hennes bok ”Annas mat”. De är väldigt enkla att göra och väldigt goda.

30 jan 3
Receptet
30 jan 2
Två av Anna Bergenströms kokböcker som jag har haft mycket nytta av

Så igår lagade jag piroger till barnen så de skulle få ett bra mellanmål innan träningarna. De är perfekta att ha i frysen och ta fram när hungern slår till.

Deg:

25 gram jäst

1 tsk salt

3 dl ljummen vatten

2 msk olja

1 ägg

8-9 dl vetemjöl

Du blandar allt som till en vanlig deg och låter jäsa i 30 minuter. Under passar man på att göra köttfärsen.

3 medelstora hackade gula lökar

300 gram lammfärs (jag tog nötfärs)

2 msk tomatpuré

1 buljongtärning

svart eller vitpeppar

1 urkärnad finhackad röd chili (detta fick jag hoppa över)

1 ägg till pensling

Du fräser löken, lägger i färsen och de övriga ingredienserna och saltar och pepprar efter smak. Koka sedan under lock i ca 15 min och låt sedan svalna. Degen gjorde jag i runda bollar och kavlade ut, då det var enklare att få snygga och i någorlunda så där lika storlek på pirogerna. Lägg en tre skedar med färs i mitten och för att inte innehållet skulle rinna ut använde jag mig av en gaffel. Pirogerna lades på plåt med bakpapper och penslades och sedan in i ugnen  i ca 15 minuter på 225 grader.

30 jan 1
Klara att äta

I går fick vi planritningar och 3D ritningar av köket. Vi har nu gått igenom förslagen noga. Märkligt att min man som förut var helt emot mitt förslag eller ide om hur köket skulle göras om valde precis det. Jag låtsas bara om som att det är han som har valt det och så är alla nöjda. Vet inte om det är kvinnlig list eller manipulation från min sida. Det viktigaste är att köket och utrymmen utnyttjas på bästa sätt, precis som jag noga studerat och planerade från början.

Tänk det är redan fredag och sista januari, hoppas ni får en fin dag full av skratt och glädje!

30 jan 4
Igår kvälls solnedgång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s