Dofter

Vad dofter kan göra att man minns saker för flera år sedan. Skulle rosta paprika till linssoppan jag tänkte göra i kväll och doften tog mig långt tillbaka i tiden, då allt var lätt och lek och bus var det ända jag behövde tänka på.

Somrarna tillbringade vi alltid på Solkusten hos min farmor och farfar, som hade en ”venta” som är en typiskt spansk restaurang med spansk husmanskost, lite som italienarnas taberna. På mornarna var det alltid mycket på gång i köket, soppor stod och puttrade på gasspisen, sallad och grönsaker hackades och så rostades det paprika och tomater i ugnen till paprika salladen som man beställer till bland annat fisk. Den doften var något speciellt.

Rostad paprika 2

Så nu när jag blev påmind om de rostade paprikorna så var jag tvungen att ringa farmor, abuela Maria och fråga efter receptet. Hon är en levande recept bok, som trots att hon säger inte kommer ihåg kan allt om andalusisk husmanskost.

Så här är abuela Marias recept på en enkel spansk paprika sallad som man kan äta som den är eller tillsammans med fisk:

Rostad paprika och tomat

gul lök rå eller rostad

gurka

oliv olja

vinäger

lite salt

Sätt på ugnen på 200 grader, dela paprikorna i två halvor och lägg dem med skalet nedåt i ugnsformen, lägg i hela tomater och eventuell gul lök.

När grönsakerna är rostade, så tar du av skinnet på paprikorna och tomaterna, skär dem i bitar tillsammans med gurka. Sedan häller du på lite oliv olja efter smak och lite vinäger och en nypa salt.

Rostad paprika 3

Nu skall jag snart kila ut och äta lite lunch i solen. Önskar er alla en fin fredag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s