Planritningar och inredningsplaner

Just nu smattrar regnet mot fönstret och äntligen kom regnet som de lovat nu i flera dagar. Jag har spenderat mycket tid den här veckan på skolarbetet. Det blir faktiskt roligare ju mer tid jag ägnar åt det.

Det är många som inte riktigt vet vad det innebär att vara en ”inredare” eller vad jag pysslar med på dagarna, men vi arbetar mycket med planritningar och inredningsplaner. Jag ritar just nu planritningar på en lägenhet. En planritning är en plan sedd ovanför på bostaden, där man ser väggar, fönster, pelare och dörrar. Ja egentligen all viktig information för att man skall kunna se hur bostaden är byggd och ser ut förenklat. Jag har planerat storleken på alla rum och vart de skall ligga. Efter det gör man en inredningsplan där man visar ett förslag och tankar hur man kan möblera. Alla möblerna ritas i standard format, men sedan i verkligheten kanske soffan är större eller mindre.

Skolarbete 1.1
Standard mått på möbler

När man ritar inredningsplanen måste man ha i åtanke en massa saker som möblernas friyta som man kan sammanfatta som möbelns passage och användningsyta. Ett ex är när man möblerar ett skåp med dörrar måste man räkna in dessa när de är öppna så att dess funktion görs möjlig. Det är inte så kul att behöva möblera om varje gång man skall in i skåpet för att man inte kan öppna dess dörrar. Sedan skall man registrera de eventuella gångvägarna i ett rum, det finns primära och sekundära gångar. Sedan är det viktigt vart man placerar möblerna i förhållande till en vägg eller en annan möbel. Sedan finns det ett flertal ergonomiska regler som man måste ta hänsyn till.

Skolarbete 1.2
Planritning

Vi arbetar i olika skalor, mest skalorna 1:50 och 1:20. I regel så ritar man planritningar och inredningsplaner i skala 1:50. Det gäller att man är riktigt noga och lägger linjerna rätt. En halv millimeters felmarginal på en ritning blir 25 cm på fel i verkligheten och det kan bli väldigt tokigt när byggarna väl sätter igång.

När man är klar med planritningarna och möbleringen, så är det dags för evelationerna på väggarna i alla rum med möbler. Där visar man hur det ser ut sett framifrån. Här får man även lite mer känsla hur det kommer att se ut när allt är klart.

Skolarbete 1.3
Evelation

Det här är lite vad jag roar mig med på dagarna. Om en liten stund skall jag släppa pennan och njuta av att jag inte behöver gå ut i regnet utan kan bara sitta hemma i värmen och höra regndropparnas smattrande.

Ha en fin fredags kväll allihopa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s