Andas in andas ut

Låter banalt enkelt, men miljontals människor går runt och andas helt fel. Det är en av sakerna jag har lärt mig av yogan, hur jag skall andas för att slappna av, men också för att inte få in så mycket partiklar och föroreningar i lungorna.

Yoga 3
Bild tagen från boken BKS IYENGAR Yoga Wisdom and Practice
Yoga 2
Bild tagen från boken BKS IYENGAR Yoga Wisdom and Practice

 

I morse var jag på min första yoga klass efter ett alldeles för långt uppehåll. Min lärarinna har varit dålig och jag har inte velat gå till någons annans klass. Det här med yoga är väldigt personligt och för mig är det viktigt att känna att jag och läraren klickar.

Mitt allra första möte med yoga var på en friluftsdag på gymnasiet. Då såg man det som något riktigt skumt och konstigt. Jag tyckte det var spännande och eftersom jag minns det så gjorde det helt klart avtryck. Mitt andra möte var på Trinidad Tobago tillsammans med min kära och kloka vän Patrizia. Jag ler med hela ansiktet när jag tänker på det för det var en av de finaste upplevelserna jag har haft. Just där på en ö i väst indien väcktes mitt intresse för yoga.

Det som är fint med yoga är att alla kan göra övningarna fast efter sin förmåga. På en av klasserna kom en dam med käpp och jag tänkte herregud hur skall det här gå och tro mig hon gjorde positionerna bättre än jag. Jag tillsammans med min kära bror är vi nog de mest osmidigaste ni kan tänka er, men nu klarar jag av att göra nästan alla övningar utan all för stor möda.

I början trodde jag att de andra i klassen kanske tittade och tyckte saker. Nu vet jag bättre, du har varken tid eller kan titta på de andra för du måste ha total koncentration på andningen och din egna kropp. Visst blir det tokigt ibland men det hör ju till och det är många fniss och skratt som hörs i en klass, vilket gör det mycket mer avslappnat.

Jag längtar redan till nästa fredag. Jag går till yoga klassen som en människa och lämnar den som en annan, starkare, mer avslappnad och förhoppningsvis en bättre människa. Nu hoppas jag kunna hålla kvar denna känsla av välmående hela helgen. Namaste

Yoga 4
Kvinna som mediterar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s